
Csakúgy, mint minden természetes élelmiszert, a borokat is ideális körülmények között kell tárolni és érlelni. Minél hosszabb a bor érlelési ideje, annál harmonikusabbá válnak az aromák és az ízek.
Ahhoz, hogy a bor az elvárt csúcs-állapotát elérje, a hőmérséklet, a páratartalom és a nyugalom is meghatározó.
Nem minden bor igényli a hosszabb távú tárolást. A fiatal, friss és gyümölcsös borokat ajánlott a lehető leghamarabb elfogyasztani. Minél több összetevő és csersav található a borban, annál hosszabb ideig szükséges tárolni.
Ismerje meg a tökéletes bortárolóhely adottságait:
- a bor nem szereti a hőmérséklet változékonyságát - ideális esetben a hőmérséklet 10 és 14° C között van.
- a kiváló minőségű szőlőléből készített bor a 60% és 70% közötti páratartalmat kedveli
- A bort - ha lehetőség van rá - borospincében kell tárolni. Más termékek erőteljes illatuk miatt nem kerülhetnek kapcsolatba a borral.
- a friss levegő, a levegőáramlás jót tesz
- az éles fényt el kell kerülni
- a borospalackokat fekvő helyzetben ajánlott tárolni - így elkerülheti a parafadugó kiszáradását.
Vegyük figyelembe, hogy a bor élő anyag, amely a palackban, a levegőtől teljesen elzárva is folyamatosan változik, érik, majd a csúcspontját elérve ízharmóniája hanyatlani kezd.
Megfelelő tárolási körülmények között a bor hosszú időn át nemhogy megőrzi a minőségét, hanem jobbá is válhat.
Ha megtalálta az ideális helyet borai számára, a berendezését bízza ránk! Tanácsadóink szakmai segítségével termékválasztékunkban bizonyára meg fogja találni a legmegfelelőbb bortároló állványt.