Nyisson stílusosan! - dugóhúzók, boradagoló berendezések, borhűtők

Borkedvelőknek nélkülözhetetlen

Mi köze van a hárfának és a 6-os számnak a borok dekantálásához?

 

Mi köze van a hárfának és a 6-os számnak a borok dekantálásához?

Leggyakrabban – de nem kizárólag – vörösborok esetében találkozhatunk a dekantálás szóval. Nézzük meg közelebbről, mi az eljárás lényege, hogyan célszerű elvégezni ezt a műveletet és mit várhatunk eredményül?

A dekantálás szó szerint áttöltést jelent. Elsősorban a régebbi évjáratú vagy szűretlen boroknál alkalmazott folyamat a lerakódott üledék, más szóval szediment eltávolítására, másrészt a borok szellőztetésére szolgál. A szellőztetéskor a borokban található etanol kis része - amely az alkoholos illatot adja – az oxigénnel keveredve elpárolog és a szintén jellemző illatú (egyesek szerint záptojás szagú) szulfit is távozik. A szellőztetés hatására kinyílik a bor, levegővel érintkezve a benne lévő aromák érni kezdenek és a tanninok kissé meglágyulnak. Más szavakkal a dekantálás során a borból eltűnik a nem kívánt lerakódás, valamint ízgazdaggá és barátságosabbá válik a szellőztetés hatására.

Ha a borospalackot órákkal a fogyasztás előtt felnyitjuk és megfelelő edénybe áttöltve dekantáljuk, a bort klasszikus módon szellőztetjük. Ez a hagyományos szellőztetési mód időt, türelmet és előkészítést igényel. Legfőbb eszköze a megfelelő formájú és kialakítású tárolóedény. A cél az, hogy a bor a lehető legnagyobb felületen érintkezhessen a levegővel. A klasszikus edények üvegből készülnek, különleges alakúak, általában hosszú, kecses nyakúak és kiszélesedő, „hasuk” van. Az oenophile® dekantálók szájjal fújtak, így minden egyes darab egyedi. Kétféle formában készülnek, egyik formánk a hárfa vagy más néven U-alakú dekanter, a másik a 6-os számot formázó alak. Ha egy teljes palack bort beletöltünk, a legszélesebb részig ér, így biztosítva a maximális oxidációs felületet. Használata során a bort lassan, óvatosan töltjük át a dekanterbe, célunk az, hogy a bor minél hosszabban érintkezzen a levegővel és ezért a bort a dekanter nyakán, a falán folyatjuk végig.

Ha a látható üledék miatt dekantálunk, bánjunk óvatosan a borospalackkal, a művelet megkezdése előtt ne forgassuk, a lehető legkevesebbet mozgassuk, hogy az apró részecskék a palack alján maradjanak. Különböző borfajták eltérő ideig igénylik a szellőztetést, mely lehet 30 perces időtartam vagy akár 2-3 óra, extrém esetben 18-20 óra. Ajánlások szerint a dekantálóba kitöltött bort 24 órán belül érdemes elfogyasztani. A dekantálás idejét és hosszát mindig érdemes a bor korához és állapotához igazítani. A lendületes, fiatal, könnyed borokat azonban semmiképpen ne dekantáljuk, hiszen ezzel éppen a lényegüket, vagyis a frissességüket veszítenék el.

Olykor időszűkében vagyunk vagy nincs lehetőségünk üveg dekantáló használatára. Az oenophile®-nek erre is van megoldása!

Az oenophile® borkiöntőt kifejezetten ennek a szellőztetési folyamatnak a felgyorsítására fejlesztették ki. Töltse a bort a borospalack szájára illeszthető oenophile® borkiöntő és - levegőztetőn keresztül a pohárba, hogy a bor aromája kiteljesedjen.

Használat után a borkiöntőt ki kell öblíteni tiszta langyos vízzel. Tartson egyszer különleges borkóstolót barátainak! Helyezzen ki minden kóstoló számára 2-2 egyforma boroskelyhet. Ugyanazt a bort kóstolják meg a borospalackból közvetlenül a boroskehelybe töltve és szellőztetve a borkiöntőn keresztül kitöltve. Pár perc elteltével a kóstoló résztvevői kifejthetik véleményüket. Érezhető lesz a különbség.

Az oenophile® borszellőztető ún. „aerator” egy tölcsér alakú eszközünk, amely levegőbuborékok segítségével szellőzteti a bort. A borospalackból a tölcséren át tölthetjük a pohárba a bort. A folyamat során hallható „szörcsögő” hang a folyadék áramlásának és a levegő találkozásának az eredménye.

Aeratorunk létezik borszellőztető torony formájában is. A torony segítségével egy kézzel is megvalósítható az áttöltés, hiszen a tölcsért tartó torony alá elhelyezhetjük kedvenc borospoharunkat.

Az oenophile® dekantáló eszközeit elegáns, fekete színű ajándékdobozba csomagoltuk.

Próbálja ki az oenophile® kiváló minőségű, professzionális dugóhúzóit is!

Borszellőztető torony

 

vissza

Hozzászólások